Varför delar vi inte med oss av kunskap och erfarenhet?

Jag har tidigare nämnt att jag fått en mentor. Min mentor ska fungera som ett bollplank i stora och små arbetsrelaterade frågor. Vi har träffats två gånger och jag hade nog aldrig kunnat föreställa mig hur bra det är att ha någon att diskutera med. Samtidigt inser jag att jag ska skatta mig lyckligt lottad som har den möjligheten, i Sverige är vi i allmänhet fruktansvärt dåliga på att dela med oss av erfarenhet och kompetens. 

I många andra europeiska länder är det standard med lärlingsjobb, praktikplatser och traineetjänster. Vi verkar dock förväntas kunna allt på en gång. Vi söker dig som är under 25 år, har en master inom ekonomi samt fem års erfarenhet inom sju olika branscher är knappt en överdrift om man besöker Platsbankens annonser. Visst är utbildning och erfarenhet ofta relevant men vi glömmer bort något av det viktigaste; att de med kunskap behöver dela med sig.

Vi tycks vara så rädda om vår kunskap och kompetens, som om den skulle försvinna när vi delar med oss. Eller är vi rädda för att alla andra ska rusa om oss, att deras kompetens ska sätta oss själva i ett underläge på arbetsmarknaden?

Min mentor och jag diskuterar allt från skrivprocesser till hur man tar betalt, bygger upp sitt varumärke och skriver en USP. Varje gång jag tycker mig ha ett svar har han en följdfråga och jag har om möjligt fler frågor än när jag kom dit. Men det utvecklar mig enormt mycket och möjligheten att lära sig av någon i branschen känns ovärderlig. Att få tips och råd, hänga med på frukostmöten och träffa andra människor med intressanta arbetsuppgifter.

Jag önskar att fler fick samma möjlighet som jag men det bygger också på att DU är beredd att dela med dig av din kompetens. Vi är alla experter på något och det finns alltid någon som har en fråga som just du kan svara på.
Har du en fråga? Fråga någon.
Har du svaren? Se till att dela med dig. För någon annan är det du anser vara självklar kunskap något ovärderligt.

lama_listen-640x445

 

0

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Vad pluggar du? Nyfiken! Jag har haft några mentorer genom åren. Personer jag raggat upp själv och sedan utnyttjat skamlöst ;-). Väldigt bra! Har även haft powerwalks över telefon med en tjej i ungefär samma roll och situation som jag. Nyttigt att diskutera med någon på samma nivå men med andra erfarenheter ibland. Aldrig träffat henne, bara pratat över telefon (en av mina mentorer som tussade ihop oss). Nu drömmer jag om den dag någon ber mig vara hens mentor, det vore ascoolt! Ska bara bli ännu bättre på allt först 🙂

  1. Jag studerar Grafisk Design och Kommunikation på Linköpings universitet med mål att jobba med strategisk kommunikation, projektledning och copy. Är jag inte helt fel ute jobbar du väl med något inom marknadsföring? Har för mig jag läst nåt sånt i ett inlägg. Om du gör det får du göra vara lite mentor åt mig 😉

   Det ger verkligen otroligt mycket att få diskutera med någon och vrida och vända på saker. Som student är det toppen att redan nu få kontakter i branschen och förstå hur den fungerar 🙂

   1. Jamen nu ringer det en klocka, har kanske frågat samma sak förr… Jorå, jag är personen som anställer dig sen ;-). Jobbar själv inte grafiskt alls, det lämnar jag åt proffs (såna som du). Men strategisk kommunikation och copy får mitt hjärta att bulta lite hårdare! Fast du får nog vara mentor åt mig. Jag har inte pluggat något sånt här, bara råkade ramla in på marknadsspåret för hundra år sen…

    1. Haha du får gärna bli min chef 😉
     Det grafiska är kanske det som än så länge är minst intressant, gillar mer strategierna bakom så att säga 🙂 vi får väl pusha varandra då, får lära dig lite grafiskt så lär du mig copy 😉

Kommentera

Stäng meny