Restips: Coba och Tulum

Mexico är ett land med spännande historia. Här uppfördes gigantiska byggnader. Byggnader där det finns en tanke med allt och som dessutom är byggda för hand. Under vår resa besökte vi mayatemplen Tulum och Coba. Häng med!

Boka taxi för flexibilitet

Resebolagen erbjuder utflykter till både Coba och Tulum. De alternativen vi erbjöds kostade cirka 1500 kronor per person. Eftersom vi planerade fler utflykter ville vi dock hålla nere kostnaden och bokade därför en taxi hela dagen.

Till skillnad från i Sverige finns i princip bara ett taxibolag i Mexico. Det enklaste sättet att boka är att säga till på hotellet. Vi betalade 200 dollar för en heldag och var då fyra personer som delade på kostnaden.

Bonustips: Pratar du inte spanska kan det vara en bra idé att be om den taxichaufför som besitter bäst engelskakunskaper.

Där naturen tagit över

Vi besökte först Coba vilket ligger mitt i djungeln. Här springer du nästan in i de gamla ruinerna som göms bland träden. Jag tyckte det var fantastiskt vackert att se hur naturen tagit över allt mer. Nackdelen är att du inte får någon tydlig bild av området.

DSC_2694

Bonustips: Vill du lära dig något om mayafolkets kultur? Boka guidad tur. Det finns ingen som helst information utplacerad vid de olika sevärdheterna.

Utmana höjdskräcken och njut av utsikten

Höjdpunkten i Coba är definitivt möjligheten i att få klättra uppför en av pyramiderna. Jag rekommenderar alla att klättra upp även om ni upplever viss höjdrädsla. Det finns som ni ser ett rep att hålla sig i och alla klättrar i eget tempo.

DSC_2708

DSC_2716

Vidare mot Tulum

Från Coba till Tulum är det cirka fem mil. Sista biten ombads vi åka tåg vilket i själva verket är en traktor som drar ett gäng vagnar. “Tågresan” var inte mer än 500 meter så jag rekommenderar er att gå istället.

DSC_2765

Oförglömliga vyer

Till skillnad från Coba är ytorna här öppna och du ser hela landskapet. Att ruinerna ligger bredvid havet bidrar till ett dramatiskt intryck.

DSC_2773DSC_2778

DSC_2768

Dessutom kryllar området av dessa skönheter. De kommer inte fram men aktar sig heller inte i första taget.

Kom ihåg: I entrén tar de endast emot jämna pengar.

Glöm inte Tulum Beach

DSC_2842DSC_2867

Vi avslutade dagen på stranden. Med en Corona i handen, tacos med tigerräkor på gaffeln och fötterna nedborrade i sanden. Det blåste en del och det blev därför inget bad men väl en promenad på stranden.

I Tulum hade jag gärna stannat några dagar. Stämningen är avslappnad och det flesta sysselsätter sig med sol, bad, öldrickande och volleybollspelande. Ha dock i åtanke att turistpriser råder. Mat och drick kostar nästan lika mycket som i Sverige.

För vem passar resmålen?

Kort och gott alla. Väljer du dessutom taxi anpassar du resan efter dina önskemål. Båda områdena är handikappanpassade och i Coba finns möjligheten att hyra cykeltaxi för en bekväm rundtur. Ruinerna är fantastiskt vackra och du behöver inte vara historie- eller kulturintresserad för att förstå storheten i dem.

Övriga tips:

  • Välj om möjligt en dag med molnigt väder för att minska risken för att bränna dig eller få värmeslag.
  • Ta med mycket vatten.
  • Fotografera mycket!
  • Jämför pris om du väljer en paketresa, de kan skilja sig mycket.
  • Välj en engelsktalande guide.

Har du besökt Coba eller Tulum? Vad tyckte du? Om inte, blev du sugen?

 

0

Kommentera

Stäng meny