Hur är det att vara projektledare?

Jag har alltid tyckt om att leda andra. Jag gillar att vara spindeln i nätet och se ett team eller enskilda personer utvecklas. Men bara för att man gillar något behöver det nödvändigtvis inte innebära att man är bra på det.

Därför tar jag alla chanser jag kan till att öva. Det är en sak att bossa och bestämma men en helt annan att skapa ramarna för att alla i ett kreativt team ska fungera tillsammans och nå bra resultat. För närvarande är jag projektledare i tre olika projektgrupper av varierande storlek. Under de senaste månaderna har jag lärt mig mycket om hur ledarskap fungerar i praktiken och framförallt om hur jag kan utvecklas.

Saker jag lärt mig hittills är:

Skapa ramarna tillsammans. Ett team som fått vara med och påverka arbetet har störst möjlighet att nå goda resultat. Skriv gärna ett gruppkontrakt också.

Var strukturerad. Bestäm start- och sluttider för möten, vad som ska tas upp och när enskilda uppgifter ska vara klara. Jag ser detta som mitt uppdrag för att kreatörerna ska kunna fokusera på att vara just kreativa.

Var ingen supermänniska. Det är lätt att som projektledare ta på sig för mycket. I längden förlorar både du och teamet på det. Be om hjälp när det behövs!

Lita på de andra. Här ligger min stora utmaning. Att släppa iväg saker är svårt ibland, men nödvändigt. En projektledare förväntas hålla koll på allt, inte göra allt. Jag vill gärna engagera mig i det kreativa arbetet men försöker snarare komma med tips och nya idéer istället för att grotta ner mig i detaljer.

dsc_0826
Så här ser det ut på kvällarna när jag planerar, planerar och planerar lite till. Ofta mer än vad som faktiskt behövs. Därför får nog min sista lärdom bli:

Lämna inget åt slumpen men planera inte in varenda detalj. Allt löser sig, alltid.

Vill ni se vad jag åstadkommit hittills i år klickar du här.

 

0

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Japp, varje detalj kan man inte planera in, det mesta löser sig efter ett tag. Håller på att regissera 2 olika gäng just nu och en del måste vara strukturerat och en del hjälps vi åt med tillsammans. Kreativiteten i en grupp blir större om man tar tillvara på allas förslag! Allt kan man inte köpa men det är ju bra att lyssna och se vad man kan göra av det!

  1. Håller med dig helt! Gäller verkligen att vara lyhörd och samtidigt kunna avgränsa lite också 🙂

 2. “En projektledare förväntas hålla koll på allt, inte göra allt.” Så klockren och ja, det kräver tillit. Många av mina kursdeltagare som är “Prestationsprinsessor” är grymma projektledare men behöver träna på tilliten och släppa kontrollen, tack!

  Ulrika Hederberg
  http://www.ulrikahederberg.se

  1. Jag är en prestationsprinsessa och det är definitivt därifrån mitt problem kommer, men övning ger säkert färdighet även i det här fallet 🙂

 3. Tydliga steg. Mycket bra. Planering är kanon eftersom det hjälper oss att hålla strressen nere men som du säger; att planera för mycket hjälper inte. Vi kan inte hålla borta livet och det som händer.

  1. tycker ofta jag blir mer stressad om jag planerar för mycket för då får man istället känslan av att planeringen aldrig följs :/ saker inträffar och det är väl det som är livet 🙂

Kommentera

Stäng meny