Så gör du den perfekta födelsedagsmiddagen

Gillar du att bjuda på god mat men saknar inspiration eller kunskap? Att laga (och bjuda) på mat kan för vissa kännas avancerat men det behöver det inte vara. I lördags fyllde jag 21 och bjöd familj och vänner på en härlig middag. Här kommer mina bästa tips på hur du skapar en fräsch och lyxig middag utan att behöva spendera hela kvällen vid spisen.

Förberedelser

Mitt bästa tips är enkelt: förbered allt som går att förbereda! Jag bjuder hit folk för att umgås, inte stå vid spisen medan de hänger med varandra. Skär grönsaker och bröd, koka potatis, ladda kaffebryggaren och så vidare så skapar du utrymme till att umgås ordentligt när gästerna väl dyker upp.

Bonustips: Har du ingen förberedelsetid? Bjud in till matlagningskväll och fixa allt tillsammans istället.

När gästerna dyker upp

Ha glas och dryck redo! Inget ger en lyxigare känsla än ett glas bubbel i handen. Om alla gäster inte träffats tidigare är det dessutom ett avslappnat sätt att lära känna varandra. Dessutom kan middagen gott vänta en stund om gästerna bjuds på tilltugg.

Middagsdags

När jag valde middag hade jag två krav: det skulle vara fräscht samt gå att förbereda. Gästerna bjöds på följande; honungsmarinerad kycklingfilé, rostbiff, ananas, kiwi, röda och gröna druvor, honungsmelon, cantaloupemelon, romansallad och körsbärstomater. Till detta serverades potatisgratäng och färskt bröd.

Det enda som behövde göras vid servering var att lägga upp köttet eftersom jag inte hade möjlighet att hålla fruktfaten i kylen. Potatisgratäng (som var färdigköpt) tillagade jag under dagen och lät stå en stund i ugnen på låg värme innan servering.

Bonustips? Stora fat med frukt och grönt som huvudsakligt innehåll är perfekt om dina gäster har allergier eftersom man kan plocka det man vill och tål att äta.

DSC_4202DSC_4197DSC_4222DSC_4224

Dessert

DSC_4228

Vill du spendera minimal tid i köket rekommenderar jag verkligen en snickerscheesecake. Denna goding tog inte mer än tio minuter att göra men ska stelna i frysen minst sex timmar. Jag rekommenderar att du tar ut den cirka en timme innan servering, vi tog ut den alldeles för sent. Tål du inte jordnötter rekommenderar jag Oreocheesecake istället.

Bonustips: Skippa dessert och köp lite ost, kex och marmelad. Det passar utmärkt tillsammans med den frukt som blivit över från middagen.

 

0

Detta inlägg har en kommentar

Kommentera

Stäng meny