En fredag i maj

Det är en fredag i maj och efter aprilvädret tycks våren vara tillbaka igen. Det känns i hela kroppen, som om alla känslor är lika levande som naturen själv. Fågelkvittret är högre, pollenallergi värre och solskenet starkare. 

Det är morgon och bussen stannar för att släppa på samma familj som alltid när kvinnan bredvid dem faller ihop. Krampar om så bara för en knapp minut. Hela bussen håller andan och jag tror vi alla funderar på samma sak. Tänk om hon hade dött framför våra ögon? Kanske funderade en mindre känslig person på om hen skulle bli sen till jobbet?

Det är förmiddag och jag letar förgäves efter boken jag reserverat på universitetets bibliotek. Tystnaden är så påtaglig att jag inte ens vill be om hjälp, som om tystnaden skulle gå sönder om jag tog till orda. Kommer på mig själv att bli lugnare, att tystnaden är välbehövlig. Funderar på hur det är att jobba där, om jag skulle kunna vara så tyst en hel arbetsdag?

Det är eftermiddag och föreläsning med Joakim från Eget förlag. Jag får en bok som belöning för att jag svarat på en fråga och jag tänker att jag ska läsa den med vördnad. Jag utnyttjar minuterna efter föreläsningen och ställer en massa frågor, får ännu en inspirerande bok. Suckar inombords över ögon som rinner av allergi, kanske ser jag ut att vara rörd över att få prata med honom? Tvättar sekunder senare bort mascaran runt allergiröda ögon.

Går mot bussen och genar genom gallerian. Ett företag har barnfotografering och i en korg ler en pojke så att risgrynständerna skymtas. Längtar till den dag vi har egna barn med risgrynständer, det måste vara svårt att inte vara lycklig då.

Vid Söder Tull stannar den gamla rundtursspårvagnen som är fylld av pensionärer. En nästan lika gammal man har en lika gammal mikrofon i vilken han berättar om vad de nu kan intresseras av. Minns när jag var liten och man kunde åka på fikautflykt i spårvagnen.

Sitter på bussen hem och fingrarna vandrar över tangentbordet. Det är dags för helg med god mat och kanske ett glas bubbel. Det är en fredag i maj och livet är bra fint ändå.

17493993_268418290278612_306139225839894528_n

0

Kommentera

Stäng meny