Torsdagstankar om nöjdhet och högkänsliga prestationsprinsessor

Upplever du ofta att det är svårt att förstå sig själv? Då är vi två. För nästan en månad sedan fick jag sommarlov och längtade så. Efter sovmornar, lata dagar och spontana aktiviteter. Och nu sitter jag här och börjar längta till det motsatta. 

En av mina bästa egenskaper är mitt driv. Det är även en av mina sämsta. Det finns ingenting som är så frustrerande som att längta till ledighet för att nästan direkt sakna den stressiga vardagen. Visserligen tyder det på att jag trivs med min vardag, men det visar också hur stört svårt jag har för att bara vara. Så nu sitter jag här en torsdagkväll och längtar efter att något ska hända, samtidigt som det enda jag vill ha (och behöver) är en dag utan krav.

Och så kommer den där känslan av att jag inte gör tillräckligt. Att jag alltid kan vara en bättre vän, sambo, kollega och dotter. Att det alltid finns lite mer att ge. Samtidigt som kroppen skvallrar om att jag gjort mer än tillräckligt under alldeles för lång tid.

Och någonstans mitt i allt börjar jag överanalysera och hittar fel på det mesta. Önskar att jag inte vore en starkskör prestationsprinsessa. Att jag kunde slippa känna allas känslor och bli helt dränerad av ett sällskap med fel energi. Att jag kunde följa strömmen, inte ta mig själv på så stort allvar. Vara nöjd.

Men jag inser också att den där nöjdheten aldrig kommer infinna sig automatiskt. Att jag medvetet måste locka fram det och framförallt hålla fasta vid det. Påminnas om hur jäkla fantastiskt livet är. Att jag är omgiven av fantastiska människor, får jobba med det jag tycker om, få bo på den vackraste platsen jag vet.

Och att nöjdheten inte måste ersätta drivet, att det är som ying och yang. Utan det ena saknar det andra värde. Så jag lyfter blicken lite, tittar ut genom fönstret. På solen som kämpar sig genom regntunga moln. På grönskande björkar och fri fåglar. Påminner mig om att det är belöningen för slitet. Att de här kvällarna behövs som kontrast till stressiga skoldagar och tidiga arbetspass. Att det är det här livet jag har skapat för mig själv, att det är precis så jag vill ha det.

0

Kommentera

Stäng meny