Svårigheten i att rekrytera

Den här terminen kickar jag igång min tredje termin som projektledare i MARÖs studentutskott. Tillsammans med fantastiska Elin har vi dragit igång rekryteringen av ytterligare en kompanjon. Idag utfördes de första intervjuerna och jag inser förstås att jag brinner ungefär lika mycket för HR som design och kommunikation. Här kommer mina rekryteringsreflektioner.

Använd hjärta och hjärna

Vi kommer bli en grupp om tre personer. Tre personer som ska samarbeta de närmaste åren, som ska kunna ta snabba beslut, kunna lita på varandra och ha jäkligt kul. Så förutom att gå på enbart kompetens ställde vi oss frågan: Är det här en person vi vill bjuda hem på jobb-brunch? För att uträtta stordåd krävs personkemi och kompetens.

Glöm inte gruppdynamiken

Efter intervjuernas slut bollade vi mycket kring vilken dynamik vi vill ha i gruppen. Vi visste precis vilken kompetens vi söker men hade inte reflekterat så mycket i övrigt. Vill vi ha grupp med galet högt i tak? En grupp med hög effektivitet eller där varje beslut diskuteras länge fram och tillbaka? En grupp som är högst professionell eller där vi gärna bollar designlösningar över ett glas vin?

Beroende av svaren på dessa frågor blev vårt val av person helt olika.

Tänk bort nervositeten

Många av de vi träffat har begränsad erfarenhet av liknande situationer. Ibland var vi tvungna att titta bakom nervositeten. Hur är den här personen på en mingelkväll, ett frukostseminarium eller en helt vanlig skoldag?

Vikten av egen reflektion

Hur är jag som rekryterare? Ställer jag rätt frågor? Låter jag personen prata till punkt? Ger jag personen rätt förutsättningar för att visa sitt riktiga jag? Jag älskar att gå på anställningsintervju och ibland får jag påminna mig om att de flesta inte gör det.

Har du rekryterat någon gång? Har du några do´s and dont´s som rekryterare?

 

0

Kommentera

Stäng meny