Sömn före allt

Något jag ofta reagerar på är andras relation till sömn. Att många underskattar dess superkraft. Studenter som pluggar till efter midnatt oavsett när vi börjar dagen efter. Föräldrar som tar tag i dagens måsten efter att barnen somnat och därmed själva inte får mer än några få timmars sömn. För mig är sömnen helig.

Igår bytte jag en tidig föreläsning mot sovmorgon. Halv nio ringde klockan efter tio timmars sömn. Det kan tyckas dumt att skippa den kanske viktigaste föreläsningen på hela veckan. Men utan att få sova ut vet jag att min förkylning kommer blomma ut, jag kommer ha noll energi och bli stressad. Dessutom har jag lång resväg och dåliga busstider vilket innebär att jag inte är hemma förens efter klockan två trots att föreläsningen slutade vid tio. Förutom sovmorgon fick jag dessutom mycket gjort tack vare restiden jag sparade.

Jag jobbar verkligen på att tänka långsiktigt kring såväl hälsa som prestationer. Ibland är det smart att strunta i sina måsten och istället hämta ny energi. Särskilt när resten av veckan bjuder på en massa saker jag varken vill eller kan missa.

Hur tänker du kring sömn?

0

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Jag tänker att sömn är viktigt för att vi ska må bra i kropp och själ. När jag slarvat med sömnen blir jag lätt förkyld. Och sömnbrist kan ju bidra till psykisk ohälsa. En och annan natt med dålig sömn klarar man ju om man måste, men sömnen är ju viktigare än vi kanske tror och står också för mycket av den återhämtning vi behöver.

Kommentera

Stäng meny