Vikten av att ställa rätt frågor

Idag blev jag uppringd av ett företag angående en anställning jag sökt. Vad jag tog med mig från den – förutom att det verkar vara ett kanonföretag och ett drömjobb – är vikten av att ställa rätt frågor.

De flesta intervjuer jag varit på börjar med frågan “Kan du berätta lite om dig själv?” Först och främst: det du behöver veta om mig som person står i det personliga brevet. För det andra: “Jag är en tjej på 21 vårar som gillar att vara ute i naturen” är sällan relevant för jobbet. För det tredje: jag som intervjuas känner mig inte speciellt utvald när jag får samma frågor som alla andra.

I det här fallet fick jag helt andra frågor. Personen berättade att han var extra nyfiken på tre saker: mitt arbete med MARÖ, arbetet på Norrköpings kommun och min blogg. Sedan pratade vi ett bra tag om dem och jag fick säga en massa saker som var relevant för jobbet. Men ännu viktigare: jag fick en väldigt positiv bild av företaget. Jag kände mig utvald och uppskattade att de tagit sig tid att sätta sig in i det jag skickat till dem. Exempelvis fick jag frågan om hur jag tänker kring att vara personlig vs professionell med utgångspunkt i att jag är väldigt personlig här. Hur tänker jag kring ett företags kommunikation gentemot sin omvärld? En del av de svaren hade jag säkert kunna ge även om de ställt allmänna frågor, men långt ifrån alla.

Som vi frågar får vi svar

Jag tänker att det här kan appliceras på allt i livet. När jag studerade på Lillsved sa min kursledare:

Frågor och svar är olika sidor av samma mynt.

Eller som vissa säger: som man frågar får man svar. Frågor vi våra barn eller partner om dagen varit bra får vi ett ja eller nej. Om vi istället frågar hur det kändes efter provet eller om du fick ut vad du ville på kvartalsmötet får vi sannolikt de svar vi vill ha.

Ställer du rätt frågor?

0

Kommentera

Stäng meny