Så kan du minimera ditt nyhetsintag

När jag var yngre läste jag alla nyheter jag kom över: Norrköpings tidningar, Folkbladet, DN, Expressen och Aftonbladet för att nämna några. Idag läser jag lokaltidningen i samband med besök hos mormor och morfar, mer än så blir det inte. Anledningarna är många och här kommer några anledningar till varför kanske även du borde fundera över detta. 

Din hjärna är redan hårt belastad

Det finns gränser för hur mycket information vi kan ta in. Och det finns gränser för hur mycket vi orkar bry oss om. Orkar vi bry mig om kändisars skilsmässor och “Så går du ner tre kilo på två veckor”-artiklar? Nej. Eftersom tidningarna består till stor del av detta väljer jag bort dem helt.

Det tar tid

Det tar inte bara energi utan också tid att hålla koll på världsläget. Och på allt annat tidningarna skriver om. Vad vill du lägga den tiden på istället?

Det viktigaste får du veta ändå

Är du rädd för att inte hänga med? Oroa dig inte, det du behöver veta kommer du få reda på. Du kommer ha kollegor som pratar fotbolls-VM, barnens förskolelärare kommer prata om det kommande snöovädret och svärmor vet precis vad som händer i Syrien.

Jag trodde jag skulle bli världsfrånvänd av att läsa mindre nyheter men det är snarare tvärtom. Istället får jag reda på det som är viktigt och slipper fylla hjärnan med diettips, inredningstips och kändisars åsikter. Och jag slipper diskutera sådant jag inte bryr mig om och som bara är skvaller. “Det där har jag inte hört talas om”, kan jag säga och snabbt byta ämne när någon vill diskutera oväsentliga frågor.

Mina tips till dig:

Fundera på vad du läser för nyheter idag. Vilka av dessa är viktiga/oviktiga? Och vilka är intressanta respektive ointressanta för dig?

Testa att välja trovärdiga nyhetsflöden med sådant som är viktigt att veta om och sådant som är intressant för dig. Vill du verkligen göra en förändring kan du såklart välja bort dem alla!

 

0

Kommentera

Stäng meny