Black Friday – Dagen då allt du redan äger förlorar sitt värde.

Det känns ofrånkomligt att driva en blogg om hållbarhet utan att skriva om Black Friday. En dag – som blivit en vecka – där erbjudanden haglar över oss. Erbjudanden på produkter vi inte behöver men plötsligt känner oss tvungna att äga. Sak samma om vi redan har tolv par skor, det är skorna vi saknar som är viktiga. 

Problemet är inte extrapriserna i sig. Igår köpte jag ett madrasskydd för halva priset och blev förstås glatt överraskad. Men jag upptäckte det först när jag höll det i handen eftersom jag visste vad jag behövde redan innan jag klev in i butiken.

Problemet är inte att ovan nämnda butik hade halva priset på madrasskydd. Problemet är hur det kommuniceras ut. Utan de senaste kläderna, den största tvn och den dyraste mobiltelefonen är vi ingenting. Det spelar ingen roll att du har en fullt fungerande mobil när du intalas att du blir lyckligare om du köper en ny, just idag. Idag är det så billigt att ett spontanköp nästan är oundvikligt.

Som student gillar jag extrapriser eftersom det ger mig möjlighet att köpa det jag behöver till ett överkomligt pris. Kanske köper jag några väl genomtänkta julklappar eller en födelsedagspresent. Jag förstår att vissa personer bara har råd att handla när priserna sänks. Men det är en väldigt liten del av de som handlar idag som enbart köper det de behöver.

Min inställning kan tyckas trist, ska man inte få shoppa alls? Självklart. Men om du köper tio klänningar du inte behöver enbart för att de är fina lär du inte använda dem. Använder du dem inte spelar det ingen roll hur fina de är. Eller hur?

PS. Har du tak över huvudet? Grattis! Då har du det du behöver mest!

0

Kommentera

Stäng meny