Tre riktlinjer och värderingar jag alltid följer

Jag är extremt värderingsstyrd. Det innebär att jag – i så stor utsträckning som möjligt – följer mina värderingar i allt jag gör. Till en början var det något jag fick påminna mig själv om men nu tycks det gå av sig självt. Att följa sina värderingar gör ditt arbete roligare men ger också en känsla av meningsfullhet. Därför tycker jag du – oavsett om du är egen företagare eller inte – ska ta en fundering om vilka värderingar du har. Och viktigast av allt – följer du dem?

Idag tänkte jag berätta om tre saker som är viktiga för mig både som student, frilansare och anställd. Jag kan prata om värderingar hur länge som helst och kommer att återkomma till ämnet snart igen.

Ett arbete ska alltid generera en skälig lön

“Det är ju inget betalt men en bra erfarenhet” eller “Du får en symbolisk summa och något att ha i portfolion” är sådant jag får höra ofta. Men huslån betalas inte med erfarenhet. Att utföra jobb (nästintill) gratis åt någon som har pengar är bland det mest förnedrande jag vet. I alla tider har utbytet för arbetskraft varit lön, därför är det fascinerande när företagare påstår sig sakna dem. Särskilt om de veckan innan lagt stora summor på en flådig after work.

Arbetet ska göra gott

Jag återkommer ständigt till hållbarhet. Det arbete jag utför ska på ett eller annat sätt kunna kopplas till hållbarhet. I skolan utvecklar vi en app som minskar matsvinn, på Valdemarviks sparbank skapar jag strategier som ska leda till ökad välfärd i orten. Jag vill aldrig tjäna pengar på bekostnad av människors eller planetens hållbarhet.

Nyckeln till framgång är ledighet

Den här punkten handlar inte så mycket om arbetet i sig utan snarare om mig själv och min egen hälsa. Jag vill inte ha så mycket jobb och plugg att mitt schema är smockfullt under en längre period. Jag – liksom alla andra – levererar som bäst när jag har gott om tid till att göra helt andra saker. Som att gosa med Sally, äta långfrukostar eller ligga på soffan.

 

0

Kommentera

Stäng meny