Hållbara julklappar – Vad köper man till dem som redan har allt?

I min släkt köper vi mycket julklappar, i mångas ögon orimligt mycket. Jag upplever att de flesta redan har allt och jag försöker därför köpa få men genomtänkta julklappar. Genom åren har jag samlat på mig en hel del idéer på julklappar som är hållbara för miljön, snälla mot plånboken och uppskattas av mottagaren. Här är mina fem bästa tips:

Julklappar som räddar barns liv

UNICEFs Gåvoshop är fylld av fantastiska julklappar. Allt från vinterkläder till vattenreningstabletter finns att köpa. Det här är en present som verkligen uppskattas av mottagaren för att man vet att den gör skillnad. Jag köper ofta presenter härifrån vid jul men också i samband med Mors dag och Fars dag.

Ätbara paket

Vem blir inte glad för en korg fylld med kaffe, choklad eller te? Många te- och kaffebutiker slår in produkterna snyggt i cellofan, enklare än så blir det inte. Vill du vara lite ekonomisk kan du förstås baka godiset själv!

Prenumerationer och biobiljetter

Det här är kanske inte den mest personliga presenten men den uppskattas alltid hos mottagaren. På biografen finns något för alla och en prenumeration kan alltid anpassas till personen. Kanske vill morfar prenumerera på DN medan syskonbarnen föredrar Spotify?

Upplevelser!

Jag älskar att ge och få upplevelser, mer personlig kan en present inte bli! Kanske kan du kombinera en biobiljett med en gemensam middag. Eller bjuda hem föräldrarna på en tre-rätters middag? Bara fantasin sätter gränser!

Min svärfar fick en konsertbiljett i födelsedagspresent och valde att åka till Dalhalla. Så vi åkte dit allihopa och fick en härlig weekend tillsammans. Presenter när de är som bäst!

Tänk utanför boxen

För några år sedan fanns ett fantastiskt initiativ i Norrköping. Familjer med svåra ekonomiska situationer kopplades ihop med personer som ville hjälpa dem under julen. Mina föräldrar fick därför en ovanlig present: ingenting. Istället lade jag pengarna på julmat, pepparkakshus och glögg till en familj som knappt hade mat på bordet. Det kan nog vara den mest uppskattade presenten jag gett!

 

0

Kommentera

Stäng meny