Valet 2018 – Mina viktigaste valfrågor

Förra valet var första gången jag fick rösta. Jag minns att jag var stolt. Att jag får påverka, att mina tankar och värderingar räknas. Jag känner precis likadant i år, att min röst för allas lika värde är otroligt mycket värd. Det är din också. 

Vi har alla våra hjärtefrågor, säkerligen några vi vägrar kompromissa om. Klimathotet, småföretagar-relaterade frågor, landsbygdsutveckling och integration är mina.

Klimathotet

I maj seglade klimathotet upp på topp 5-listan över de mest prioriterade valfrågorna. Det har aldrig inträffat tidigare och man kan ju säga att det är bättre sent än aldrig med tanke på den rekordvarma sommaren. Det finns de som tycker att vi ska vänta med klimatfrågan, lösa sjukvården och flyktingkrisen först. Men ingen kommer tacka oss när medeltemperaturen ökat med tre grader och vi äntligen har minskat vårdköerna. Klimatfrågan är – och kommer alltid – vara viktigast för mig. Har vi ingen planet att leva på spelar de andra frågorna ingen roll.

Småföretagare

Många jobbtillfällen uppstår när små företag startas eller expanderar. Jag vill ha ett företagsklimat där det är enkelt att starta företag och få rådgivning längs vägen. För jag är övertygad om att de allra flesta sitter på en genialisk affärsidé de inte vågar förverkliga. Och det är inget annat än sorgligt.

Landsbygdsutveckling

Storstäderna vore ingenting utan landsbygden. Och landsbygden vore ingenting utan de som lever och arbetar på landet. Jag upplever så ofta att landsbygden glöms bort när andra frågor lyfts. Jag tycker till exempel att elbilar kan vara ett bra fossilfritt alternativ. I storstäderna. Inte för mig som bor 3,5 mil från stan. “Men åk buss då,” kanske någon tänker. Men när bussen går tre gånger om dagen på helgerna är det inte ett alternativ. Landsbygdsutveckling borde förstås vara en prioriterad fråga för alla men den blir extra viktig för mig som valt grusvägar och fågelkvitter före asfalt och tunnelbana.

Integration

Vi har aldrig haft det så bra i Sverige och ändå ifrågasätter vi huruvida vi kan hjälpa fler. Det är klart vi kan! Men med det kommer också ett ansvar, att tillsammans ta ansvar för att integrera de som flyttar hit. Att tillsammans ta ansvar är inte bara en politik fråga, det handlar om medmänsklighet. Att säga hej på bussen, förklara en text någon inte förstår, välkomna alla till ortens fotbollslag. Det ansvaret kan vi inte lägga på någon annan än oss själva.

Var går min röst?

Jag kommer stolt att lägga min röst på Centerpartiet. Vi är säkerligen inte överens om precis allt, men väl om det mesta. Jag röstar för jämställdhet, mot rasism och sexism. Jag röstar med både hjärta och hjärna, känsla och förnuft. Det hoppas jag att du också vill göra!

Hur har du resonerat i valet? Vilka är dina viktigaste frågor? Berätta gärna!

0

Kommentera

Stäng meny